Τελευταία Νέα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Άρθρα

Login Form

Χρόνο με το χρόνο οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα αυξάνονται. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη από τη δική μας εθελοντική προσφορά, για να μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Ανάμεσά τους τραυματίες και πολυτραυματίες τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνουν τη ζήτηση για αίμα, περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και οργάνων που απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος και προϊόντων του, ασθενείς με αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα, έγκυες με επιπλοκές κατά τον τοκετό και πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία). Άνθρωποι κάθε φυλής, χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας…

Οι εισαγωγικές ανάγκες της χώρας όλο και αυξάνονται (εισάγεται αίμα κύρια από την Ελβετία).

Όμως η εθελοντική αιμοδοσία δεν αφορά μόνο τον τομέα της υγείας. Έχει άμεση σχέση με την ίδια την ανθρώπινή μας υπόσταση, την αξιοπρέπειά μας, την ανθρωπιά μας. Είναι η πιο ευγενική μορφή έκφρασης της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, άσχετα από το χρώμα, την εθνικότητα, τη θρησκευτική ή άλλη ομάδα στην οποία ανήκει.

Αξίζει εδώ να θυμίσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες:
-Ο γιατρός που με το ερευνητικό έργο του κατέστησε δυνατή τη δημιουργία Τραπεζών Αίματος, ήταν ο CHARLES R. DREW, Αφρο-αμερικάνικης καταγωγής…
-Η μοναδική διάκριση αίματος για ΟΛΟ το ανθρώπινο είδος είναι ο διαχωρισμός του σε 4 ομάδες, με βάση το σύστημα ΑΒΟ και το σύστημα RHESUS, που στηρίζεται στις πρωτεΐνες της επιφάνειας των ερυθρών αιμοσφαιρίων, και ΚΑΜΙΑ άλλη…
-Η «αξιολόγηση» βάσει του αίματος ήταν επινόηση των ναζί της δεκαετίας του ’30 και του ’40. Αυτοί προώθησαν μια «επιστήμη» που στηριζόταν στην κατηγοριοποίηση βάσει του αίματος, και ήθελαν να «ξαναδιαβάσουν» την ανθρώπινη ιστορία με γνώμονα τη φυλή και την καταγωγή. Το αίμα αποτέλεσε το ύψιστο «ιδεώδες» του εθνικοσοσιαλισμού….

Η πολιτεία έχει προνοήσει τη διάθεση του συλλεγόμενου αίματος σε κάθε άνθρωπο που την έχει ανάγκη. Απαραίτητη προϋπόθεση για εθελοντική αιμοδοσία είναι η ατομική συμπλήρωση του Δελτίου Αιμοδοσίας, στο τέλος του οποίου αναφέρεται ρητά ότι «ΤΟ ΑΙΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ».

Στο νομό μας, και προς τιμήν των συμπατριωτών, υπάρχουν και λειτουργούν αρκετές Τράπεζες Αίματος, σε συνεργασία και με τη στήριξη των νοσοκομείων της Λακωνίας.

Η Τράπεζα Αίματος Καστορείου

Η Τράπεζα Αίματος Καστορείου δημιουργήθηκε το 1996, κλείνει δηλαδή 17 χρόνια συνεχούς προσφοράς και πρόσφατα διενήργησε την 27η αιμοληψία της.

Το διάστημα αυτό εξυπηρετήθηκαν εκατοντάδες συμπατριώτες μας αλλά και φίλοι που ζήτησαν τη βοήθειά μας, με τη μόνη υποχρέωση να στηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο την ιερή αυτή προσπάθεια.

Πιο συγκεκριμένα τα χρόνια αυτά συνελέγησαν πάνω από 1000 μονάδες, από τις οποίες περίπου 300 μονάδες έχουν διατεθεί δια μέσου του Εθνικού Δικτύου Αιμοδοσιών από το Γ.Ν.Σπάρτης και 515 μονάδες έχουν διατεθεί από τη δική μας Τράπεζα.

Τη στιγμή αυτή η Τράπεζα μας έχει ικανό απόθεμα για κάλυψη αναγκών σε αίμα έκτακτων περιστατικών και χρονίων καταστάσεων.

Να υπογραμμίσουμε ότι τόσο ανάμεσα στους αιμοδότες, όσο και ανάμεσα στους στηριχθέντες ασθενείς, ήταν και είναι φίλοι-ες από τη Σπάρτη αλλά και εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του Μωρέα, στην εθνική οδό Λεύκτρου.

Και πολλοί οικονομικοί μετανάστες που ζουν και δουλεύουν στην περιοχή μας. Απόδειξη του ότι μπορούμε να συμβιώσουμε ειρηνικά και αλληλέγγυα με όποιον σέβεται τις παναθρώπινες αξίες αλλά και την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας.

Για την πραγματοποίηση της αιμοδοσίας στο Καστόρι μεγάλη είναι η προσφορά της Διευθύντριας του Κέντρου Υγείας γιατρού κ. Σταθούλας Αραχωβίτη και της νοσηλεύτριας κ. Καντούλας Οικονομάκη. Επίσης, με συνέπεια κάθε φορά εργάζεται η νοσηλεύτρια του κέντρου αιμοδοσίας κ. Ε. Μπασκουρέλου.

10 ΄ από τη ζωή μας αρκούν

ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΟΣΕΣ-ΟΥΣ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ-ΕΣ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ.

Ο Υπεύθυνος της Τράπεζας Αίματος Καστορείου

Μπάμπης Μπασκουρέλος, Φαρμακοποιός

 

Πρόσφατα άρθρα

Τεράστια ήταν η διαφήμιση του χωριού μας μέσω της προβολής του τελευταίου επεισοδίου της σειράς master-shef που είχε γυριστεί στη Γέφυρα. Μέχρι την ώρα που γρόφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη μεσημέρι της12ης Απριλίου) το βίντεο που έχει ανεβάσει η παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού Star στο Youtube είχε 205.255 προβολές. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο παρακάτω βίντεο

Tο Σάββατο 25 Νοεμβρίου, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, έγινε στον Άγιο Μάμα η θεσμοθετημένη Γιορτή της Μπουκουβάλας για την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Ο θαυμάσιος καιρός συνετέλεσε στην αθρόα προσέλευση επισκεπτών παρά τις δυσκολίες από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Όλοι οι Λογκανικιώτες και Αλευρίτες πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι γατί σήμερα "γεννήθηκε" ένα ταλέντο.
Είναι ο Παναγιώτης Βούλγαρης με καταγωγή από τα δύο αυτά χωριά. Ο Πατέρας του, Βασίλης Βούλγαρης (δεν είναι πια μαζί μας) από την Αλευρού και η Μάννα του Ρίνα Ιατρού-Βούλγαρη από τον Λογκανίκο. Ο Παναγιώτης τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Χρόνο με το χρόνο οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα αυξάνονται. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη από τη δική μας εθελοντική προσφορά, για να μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Ανάμεσά τους τραυματίες και πολυτραυματίες τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνουν τη ζήτηση για αίμα, περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και οργάνων που απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος και προϊόντων του, ασθενείς με αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα, έγκυες με επιπλοκές κατά τον τοκετό και πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία). Άνθρωποι κάθε φυλής, χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας…

Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» η κορυφαία αυτή διοργάνωση του αγώνα δρόμου Αθήνα- Σπάρτη των 247 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία. Αποκλειστικός χορηγός στην διοργάνωση ήταν και φέτος το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Στον αγώνα δρόμου υπεραποστάσεων συμμετείχαν 337 αθλητές –τριες από 35 χώρες. Πρώτος τερμάτισε ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα με χρόνο 23 ώρες 29’ και 08’’ και από Ελληνικής πλευράς ο δρομέας Στέργιος Αναστασιάδης με χρόνο 27 ώρες 44’ και 10’’.

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης και το Σωματείο «Οι Φίλοι του Αμυκλαίου» διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Γιαννακάκη, με θέμα «Λακωνίας Τόπος» Τα έργα του Λάκωνα Γιώργου Γιαννακάκη έχουν έντονες επιρροές από τα προσωπικά του βιώματα και απεικονίζουν με ρεαλισμό και αμεσότητα τοπία, ανθρώπους και μνήμες του τόπου μας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα "Αλέξανδρος Κουρής" στο κτίριο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου) το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ.

Εγγραφείτε στο NewsLetter για άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για τα νέα της κοινότητάς μας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Ειδήσεις, powered by iNews

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV