Τελευταία Νέα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Άρθρα

Login Form

Το όνομα του οικισμού θεωρείται, χωρίς να επιβεβαιώνεται, ότι είναι σλαβικό, ίσως από μια παλιά σλαβική εγκατάσταση στη Λακεδαίμονα. Αλλού τα Σερβέικα αναφέρονται ως το χωριό των παλιών δούλων ή καλλιεργητών της απέραντης κτηματικής περιουσίας της Ιεράς Μονής Καστρίου. Κατ’ άλλους η προέλευση του ονόματος είναι από το χωριό Σέρβου της ορεινής Αρκαδίας κοντά στα Λαγκάδια.. Στη δεύτερη Τουρκοκρατία 1715-1821, το πέρασμα και η παραμονή στο χωριό Σέρβου του Κολιόπουλου (Πλαπούτα) προκάλεσε τη συμμετοχή των Σερβαίων στην αποτυχημένη επανάσταση του Ορλώφ (1769-1770).

Οι συνέπειες αυτής της συμμετοχής ήσαν τραγικές. «…ελθόντες Αρβανίται πολλοί και αιχμαλωτίζοντες απέκοψαν μαχαίρα δύο και τρεις φοράς. Πολλοί χριστιανοί επωλήθησαν ο καθείς χωριστά. Εκκλησίαι, σχολεία, μοναστήρια κατεκρημνίσθησαν και ηφανίσθησαν…». Νέος Ελληνομνήμων, τ.7ος, σελ.238. «…φοβεράς συμφοράς υπέστησαν αι πλείσται των ελληνικών χωρών και μάλιστα η Πελοπόννησος αμέσως μετά την αποτυχίαν της επαναστάσεως του 1770…οι κάτοικοι, όσοι δεν εσφάγησαν και δεν εξηνδραποδίσθησαν, ή μετενάστευσαν ή κατέφυγον εις τα κρησφύγετα των ορέων και των σπηλαίων». Κ. Παπαρρηγόπουλος, Ιστορία Του Ελληνικού Έθνους. Τότε πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό με κατεύθυνση προς Αργολίδα και Λακωνία. Έτσι τα Σερβέικα της Λακωνίας, που βρίσκονται κοντά στο Καστρί, δεν πρέπει να είναι άσχετα με αυτή την κατάσταση. Στις απογραφές των Βενετών το1700 και το 1704 ο οικισμός δεν εμφανίζεται. Όμως είναι γνωστός στα χρόνια της Επανάστασης. Ανάμεσα στους αγωνιστές για τους οποίους βρέθηκαν στοιχεία ότι έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821 συγκαταλέγεται ο Χαρόπουλος Αθανάσιος από τα Σερβέικα. (Αίτηση και Πιστοποιητικό ανδρείας του υπάρχει στο Αρχείο Αγωνιστών) Έλαβε μέρος στις Μάχες: Βαλτέτσι 12-13 Μαΐου1821, Δολιανά 18 Μαΐου1821, στην Άλωση της Τρίπολης 18 Μαΐου-26 Σεπτεμβρίου 1821 και στην πολιορκία του Φρουρίου του Άργους τον Ιούλιο του 1822.-Δ Α Σπαντίδος «Η συμβολή των αγωνιστών της Επάνω Ρίζας (Δήμου Πελλάνας) της Λακεδαίμονος στην Επανάσταση του 1821». Στην αρχική σύσταση του Δήμου Καστορείου (Β Δ Της 9ης/21ης Μαρτίου 1835) τα Σερβέικα αναφέρονται με 59 κατοίκους. Το 1912 ο οικισμός προσαρτάται στην Κοινότητα Καστανιάς-ΦΕΚ 261 Α-31/08/1912 και καταργείται το 1971-ΦΕΚ 14/03/1971. Στα Μαθητολόγια του Σχολείου Νέας Λιβεράς από το 1937 μέχρι το 1955 (Γ Α Κ Νομού Λακωνίας), είναι πολλά τα παιδιά που έρχονται από τα Σερβέικα. Όσον αφορά στα επαγγέλματα των γονέων αυτοί είναι κυρίως γεωργοί, αλλά και σιδηρουργοί, πεταλωτήδες και εργάτες σε καμίνια. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας εκτείνεται η ζωή και η δράση δύο Μοναστηριών στην περιοχή. Το ένα είναι της Αγίας Κυριακής στα Σερβέικα και το άλλο της Παναγίας στον Κάρδαρη. Όμως λόγω της βατότητάς τους καταστράφηκαν. Ανάμνηση του πρώτου είναι η ονομασία της γνωστής τοποθεσίας. Το δεύτερο έχασε τις εγκαταστάσεις του και διατηρήθηκε μόνο ως εκκλησία. Η Ιερά Μονή Καστρίου «Ζωοδόχος Πηγή» διαδέχθηκε τα δύο αυτά μοναστήρια. Επί των ημερών του δραστήριου και φιλότεχνου ηγουμένου Παγκρατίου Οικονόμου ή Οικονομόπουλου κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Σερβέικα.

Βαρβάρα Κεμερίδου

 

Πρόσφατα άρθρα

Τεράστια ήταν η διαφήμιση του χωριού μας μέσω της προβολής του τελευταίου επεισοδίου της σειράς master-shef που είχε γυριστεί στη Γέφυρα. Μέχρι την ώρα που γρόφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη μεσημέρι της12ης Απριλίου) το βίντεο που έχει ανεβάσει η παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού Star στο Youtube είχε 205.255 προβολές. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο παρακάτω βίντεο

Tο Σάββατο 25 Νοεμβρίου, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, έγινε στον Άγιο Μάμα η θεσμοθετημένη Γιορτή της Μπουκουβάλας για την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Ο θαυμάσιος καιρός συνετέλεσε στην αθρόα προσέλευση επισκεπτών παρά τις δυσκολίες από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Όλοι οι Λογκανικιώτες και Αλευρίτες πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι γατί σήμερα "γεννήθηκε" ένα ταλέντο.
Είναι ο Παναγιώτης Βούλγαρης με καταγωγή από τα δύο αυτά χωριά. Ο Πατέρας του, Βασίλης Βούλγαρης (δεν είναι πια μαζί μας) από την Αλευρού και η Μάννα του Ρίνα Ιατρού-Βούλγαρη από τον Λογκανίκο. Ο Παναγιώτης τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Χρόνο με το χρόνο οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα αυξάνονται. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη από τη δική μας εθελοντική προσφορά, για να μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Ανάμεσά τους τραυματίες και πολυτραυματίες τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνουν τη ζήτηση για αίμα, περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και οργάνων που απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος και προϊόντων του, ασθενείς με αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα, έγκυες με επιπλοκές κατά τον τοκετό και πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία). Άνθρωποι κάθε φυλής, χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας…

Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» η κορυφαία αυτή διοργάνωση του αγώνα δρόμου Αθήνα- Σπάρτη των 247 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία. Αποκλειστικός χορηγός στην διοργάνωση ήταν και φέτος το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Στον αγώνα δρόμου υπεραποστάσεων συμμετείχαν 337 αθλητές –τριες από 35 χώρες. Πρώτος τερμάτισε ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα με χρόνο 23 ώρες 29’ και 08’’ και από Ελληνικής πλευράς ο δρομέας Στέργιος Αναστασιάδης με χρόνο 27 ώρες 44’ και 10’’.

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης και το Σωματείο «Οι Φίλοι του Αμυκλαίου» διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Γιαννακάκη, με θέμα «Λακωνίας Τόπος» Τα έργα του Λάκωνα Γιώργου Γιαννακάκη έχουν έντονες επιρροές από τα προσωπικά του βιώματα και απεικονίζουν με ρεαλισμό και αμεσότητα τοπία, ανθρώπους και μνήμες του τόπου μας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα "Αλέξανδρος Κουρής" στο κτίριο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου) το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ.

Εγγραφείτε στο NewsLetter για άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για τα νέα της κοινότητάς μας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Ειδήσεις, powered by iNews

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV