Τελευταία Νέα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Άρθρα

Login Form

Φέτος κλείνουν 100 χρονιά από την λήξη των Βαλκανικών πολέμων 1912 -13

Από την 25 Σεπτεμβρίου 1912 που το Μαυροβούνιο κήρυξε τον πόλεμο στην Τουρκιά μέχρι τις 28 Ιουλίου 1913 με την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου τα Βαλκάνια συγκλονίστηκαν από δύο αιματηρούς πολέμους που η πατρίδα μας πήρε μέρος και στους δύο με νικηφόρο αποτέλεσμα.’

Στον πρώτο Βαλκανικό πόλεμο η Ελλάδα μπήκε στις 5 Οκτωβρίου και με συμμάχους την Σερβία , Βουλγαρία και Μαυροβούνιο, αντιμετώπισε την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η Θεσσαλία, η Μακεδονία, η Ήπειρος τα νησιά του Αιγαίου ήταν τα πεδία της μάχης που ο Ελληνικός στρατός με το ηρωικό πεζικό και πυροβολικό του και το ένδοξο ναυτικό του στο Αιγαίο έγραψαν λαμπρές σελίδες στην Ιστορία της πατρίδος μας.

Στον δεύτερο Βαλκανικό πόλεμο η Ελλάδα με σύμμαχο της Σερβία βρέθηκε απέναντι στην Βουλγαρία που ήθελε να βάλει πόδι στην Μακεδονία.

Από την έναρξη του πολέμου στις 16 Ιουνίου 1913 μέχρι την λήξη του στις 16 Ιουλίου δόθηκαν πολλές μάχες φονικές που η πατρίδα μας βγήκε νικήτρια και η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη έγιναν ελληνικές.

Στους Βαλκανικούς πολέμους το χωριό μας πήρε μέρος και πλήρωσε . βαρύ φόρο αίματος στα πεδία των μαχών

Έτσι στις 5 Οκτώβρη 1912 οι Καστανώτες με επικεφαλής τον Δήμαρχό τους γιατρό Π. Τζωρτζάκη ξεκίνησαν για τον πόλεμο.

Το σύνταγμά τους το 8ον ονομάσθηκε το «Τουρκοφάγο» η δε 4η Μεραρχία που ανήκε η «Σιδηρά» και μπήκαν από τους πρώτους στην Θεσσαλονίκη στις 26 Οκτωβρίου το 1912.

Στο μνημείο που κοσμεί το χωριό μας έργο του περίφημου γλύπτη Ν. Στεργίου στο εμπρός μέρος του, με την νίκη να τους φωτοστεφανώνει αναγράφονται τα ονόματα των ηρωικών πεσόντων στα πεδία της μάχης .

Ας τους αναφέρουμε όπως είναι γραμμένοι και ας κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ και ας μην ξεχνάμε της θυσία τους.

«Πεσόντες υπέρ πατρίδος 1912-1913

Αξιωματικοί :ΝΙΚ.Ι.ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ

Υπαξιωματικοί: ΗΛΙΑΣ.Γ.ΧΙΟΣ

Στρατιώται: ΠΑΝΑΓ.Ι.ΚΟΡΤΖΗΣ,ΙΩΑΝ.ΠΑΛΑΝΤΙΟΣ,ΔΗΜ.Γ.ΒΛΑΧΟΣ,

Θ.Ν.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ,Γ.Ι.ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ,..Δ.ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΣ,ΠΑΝ.Η.ΖΑΒΡΑΣ,

ΣΠ..Α.ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ,Α.Ι.ΠΑΠΑΝΤΩΝΗΣ,ΑΘ.Γ.ΦΛΩΡΟΣ,ΙΩΑΝ.Π.ΡΕΞΙΝΗΣ,

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π.ΤΣΑΚΩΝΑΣ,ΧΡΗ.Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΌΠΟΥΛΟΣ

 

Γ.Λαγανάς.

Πρόσφατα άρθρα

Τεράστια ήταν η διαφήμιση του χωριού μας μέσω της προβολής του τελευταίου επεισοδίου της σειράς master-shef που είχε γυριστεί στη Γέφυρα. Μέχρι την ώρα που γρόφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη μεσημέρι της12ης Απριλίου) το βίντεο που έχει ανεβάσει η παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού Star στο Youtube είχε 205.255 προβολές. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο παρακάτω βίντεο

Tο Σάββατο 25 Νοεμβρίου, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, έγινε στον Άγιο Μάμα η θεσμοθετημένη Γιορτή της Μπουκουβάλας για την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Ο θαυμάσιος καιρός συνετέλεσε στην αθρόα προσέλευση επισκεπτών παρά τις δυσκολίες από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Όλοι οι Λογκανικιώτες και Αλευρίτες πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι γατί σήμερα "γεννήθηκε" ένα ταλέντο.
Είναι ο Παναγιώτης Βούλγαρης με καταγωγή από τα δύο αυτά χωριά. Ο Πατέρας του, Βασίλης Βούλγαρης (δεν είναι πια μαζί μας) από την Αλευρού και η Μάννα του Ρίνα Ιατρού-Βούλγαρη από τον Λογκανίκο. Ο Παναγιώτης τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Χρόνο με το χρόνο οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα αυξάνονται. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη από τη δική μας εθελοντική προσφορά, για να μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Ανάμεσά τους τραυματίες και πολυτραυματίες τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνουν τη ζήτηση για αίμα, περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και οργάνων που απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος και προϊόντων του, ασθενείς με αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα, έγκυες με επιπλοκές κατά τον τοκετό και πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία). Άνθρωποι κάθε φυλής, χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας…

Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» η κορυφαία αυτή διοργάνωση του αγώνα δρόμου Αθήνα- Σπάρτη των 247 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία. Αποκλειστικός χορηγός στην διοργάνωση ήταν και φέτος το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Στον αγώνα δρόμου υπεραποστάσεων συμμετείχαν 337 αθλητές –τριες από 35 χώρες. Πρώτος τερμάτισε ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα με χρόνο 23 ώρες 29’ και 08’’ και από Ελληνικής πλευράς ο δρομέας Στέργιος Αναστασιάδης με χρόνο 27 ώρες 44’ και 10’’.

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης και το Σωματείο «Οι Φίλοι του Αμυκλαίου» διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Γιαννακάκη, με θέμα «Λακωνίας Τόπος» Τα έργα του Λάκωνα Γιώργου Γιαννακάκη έχουν έντονες επιρροές από τα προσωπικά του βιώματα και απεικονίζουν με ρεαλισμό και αμεσότητα τοπία, ανθρώπους και μνήμες του τόπου μας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα "Αλέξανδρος Κουρής" στο κτίριο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου) το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ.

Εγγραφείτε στο NewsLetter για άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για τα νέα της κοινότητάς μας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Ειδήσεις, powered by iNews

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV