Τελευταία Νέα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Άρθρα

Login Form

Εξωκκλήσιον της Ενορίας Καστορείου

Ο Ναός τούτος ανοικοδομήθη κατά το έτος 1954 επί ομωνύμου παλαιού κατεδαφισθέντος, του αυτού ρυθμού και μεγέθους. Περί της αρχικής κτίσεώς του ουδέν είναι σήμερον γνωστόν. Αναφέρεται ως Καθολικόν Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου του οποίου μετόχι (χειμερινό) απετέλει η ομώνυμος Μονή "Παληομονάστηρο" του κάμπου Καστορείου. Πρόσφαται εκσκαφαί προς κατασκευήν της ομβροδεξαμενής έφερον εις φως τοιχία βεβαιούντα την παράδοσιν.

Θρύλος υπάρχει πως την καμπάνα και τα δισκοπότηρα της Ι. Μονής έθαψαν οι μοναχοί κατά τα Ορλωφικά ή και κατά παλαιοτέραν επιδρομήν, είς τι σημείον που φθάνει η σκιά του κυπαρισσιού επί του οποίου σήμερον κρέμαται η καμπάνα. Ετέρα παράδοσις αναφέρει ως πεδίον μάχης της Ορλωφικής εκστρατείας την γνωστήν θέσιν "κυπαρισσάκι" ευρισκομένη εις το μέσον της διαδρομής από Σταυρούλη έως εδώ.

Ο ναός τούτος πανηγυρίζεται την 29ην Αυγούστου, επί τη αποτομή της κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου. Τα παλαιότερα χρόνια εις την πανήγυριν αυτήν μετείχον και οι κάτοικοι των πισινών χωριών της περιοχής Αλαγονίας. Οι γέροντες της σήμερον ενθυμούνται την περίπτωσιν αυτήν και διηγούνται μάλιστα πως κατά την ημέραν αυτήν συνεκεντρούντο κατά την αρτοκλασίαν άνω των εκατόν πεντήκοντα (150) αρτοκλασιών. Το έθιμον τούτο συνεχίζεται και σήμερον αλλά με μειωμένον τον αριθμόν των άρτων κατά πολύ (20-30). Η αρτοκλασία γίνεται στο τέλος της Θ. Λειτουργίας προ της απολύσεως, εις το προαύλιον του Ναού.

Προσφάτως (1969) κατεσκευάσθη, ως ανεφέρθη και ανωτέρω, ομβροδεξαμενή ανατολικά του Ι. Ναού χωρητικότητος ενός και ημίσεος κυβικού.

Εις τον Ιερόν τούτον Ναόν ευρίσκονται: το Θυσιαστήριον, το Τέμπλον μετά των εν αυτώ εικόνων και των ανηρτημένων κανδηλών, εν προσκυνητάριον, δύο μανουάλια κοινά, εν αναλόγιον και εις κώδων.

Έγγραφον εν Καστορείω τη 20ή Μαΐου 1970 ημέρα Τετάρτη

Ο Εφημέριος Καστορείου και Αρχιερατικός Επίτροπος

Τ.Σ. υπογραφή

Γεώργιος Μπλάθρας

Ιερεύς

Πρόσφατα άρθρα

Τεράστια ήταν η διαφήμιση του χωριού μας μέσω της προβολής του τελευταίου επεισοδίου της σειράς master-shef που είχε γυριστεί στη Γέφυρα. Μέχρι την ώρα που γρόφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη μεσημέρι της12ης Απριλίου) το βίντεο που έχει ανεβάσει η παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού Star στο Youtube είχε 205.255 προβολές. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο παρακάτω βίντεο

Tο Σάββατο 25 Νοεμβρίου, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, έγινε στον Άγιο Μάμα η θεσμοθετημένη Γιορτή της Μπουκουβάλας για την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Ο θαυμάσιος καιρός συνετέλεσε στην αθρόα προσέλευση επισκεπτών παρά τις δυσκολίες από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Όλοι οι Λογκανικιώτες και Αλευρίτες πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι γατί σήμερα "γεννήθηκε" ένα ταλέντο.
Είναι ο Παναγιώτης Βούλγαρης με καταγωγή από τα δύο αυτά χωριά. Ο Πατέρας του, Βασίλης Βούλγαρης (δεν είναι πια μαζί μας) από την Αλευρού και η Μάννα του Ρίνα Ιατρού-Βούλγαρη από τον Λογκανίκο. Ο Παναγιώτης τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Χρόνο με το χρόνο οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα αυξάνονται. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη από τη δική μας εθελοντική προσφορά, για να μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Ανάμεσά τους τραυματίες και πολυτραυματίες τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνουν τη ζήτηση για αίμα, περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και οργάνων που απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος και προϊόντων του, ασθενείς με αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα, έγκυες με επιπλοκές κατά τον τοκετό και πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία). Άνθρωποι κάθε φυλής, χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας…

Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» η κορυφαία αυτή διοργάνωση του αγώνα δρόμου Αθήνα- Σπάρτη των 247 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία. Αποκλειστικός χορηγός στην διοργάνωση ήταν και φέτος το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Στον αγώνα δρόμου υπεραποστάσεων συμμετείχαν 337 αθλητές –τριες από 35 χώρες. Πρώτος τερμάτισε ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα με χρόνο 23 ώρες 29’ και 08’’ και από Ελληνικής πλευράς ο δρομέας Στέργιος Αναστασιάδης με χρόνο 27 ώρες 44’ και 10’’.

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης και το Σωματείο «Οι Φίλοι του Αμυκλαίου» διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Γιαννακάκη, με θέμα «Λακωνίας Τόπος» Τα έργα του Λάκωνα Γιώργου Γιαννακάκη έχουν έντονες επιρροές από τα προσωπικά του βιώματα και απεικονίζουν με ρεαλισμό και αμεσότητα τοπία, ανθρώπους και μνήμες του τόπου μας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα "Αλέξανδρος Κουρής" στο κτίριο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου) το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ.

Εγγραφείτε στο NewsLetter για άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για τα νέα της κοινότητάς μας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Ειδήσεις, powered by iNews

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV