ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Άρθρα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

 Πρωτόκολλο για ταχεία εκτίμηση της κατάστασης διατήρησης

των Παρόχθιων Ζωνών στον Ποταμό Ευρώτα

Νοέμβριος 2007

Αναφερόμαστε στην απογραφή του 1700, τη γνωστή και ως απογραφή που φέρει το όνομα του τότε Κυβερνήτη (Προνοητή – Provveditori) στη βενετοκρατούμενη Πελοπόννησο Francesco Grimani. Η απογραφή αυτή έγινε το 1700 και έγινε γνωστή με την έκθεση του ανωτέρω της 8ης Οκτωβρίου 1701.
Β. Παναγιωτόπουλος, Πληθυσμός και οικισμοί της Πελοποννήσου (13ος – 18ος αιώνας), Ιστορικό Αρχείο Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αθήνα 1985. σελ.151.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Λαγός

Λέκτορας Αεροπορικής Ιστορίας στη Σχολή Ικάρων

Το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο στους τρεις πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας με καταγωγή από το Γεωργίτσι οι οποίοι έπεσαν στο καθήκον στη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων.

Αυτοί είναι κατά χρονολογική σειρά: ο Γρηγόριος Πετράκης, ο Νικόλαος Σκρουμπέλος, και ο Ευάγγελος Γιάνναρης. Ο πρώτος σκοτώθηκε στη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922), και οι δύο τελευταίοι στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (1940-1941) (φωτ. 1).

-Ποιὸς τὰ βουνὰ σφυροκοπᾶ καὶ γέμει ἀχὸν ὁ τόπος;

-Ἡ Ἑλλάδα ὁλάκερη ἀγρυπνᾶ καὶ μάρμαρα σκαλίζει!

Ἄγγ. Σικελιανός, Ἐπίνικοι Α΄ (1912-1913)

Ευαγγελία Πάντου,

Αν.Προϊσταμένη της 5ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης

ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ Ι. ΣΚΑΓΚΟΥ

Αξιότιμε Κύριε Νομάρχα, Κύριε Δήμαρχε, Πανοσιολογιώτατε, Αιδεσιμώτατε, Κυρίες και Κύριοι

Η παρουσία μου στη σημερινή ημερίδα οφείλεται στην ευγενική πρόσκληση του κ. Λεωνίδα Σουχλέρη, φίλου και συναδέλφου, ο οποίος διακρίνεται για την ιδιαίτερη ευαισθησία του στο ζήτημα της προστασίας και της ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Με τη ματιά του ειδικού θα αποτολμήσω μια σύντομη ιστορική επισκόπηση της προέλασης του οθωμανικού στρατού το έτος 1460 στη βόρεια Λακεδαίμονα, έχοντας πρόθεση όχι μόνο να τέρψω τις αισθήσεις και το πνεύμα σας αλλά πρωτίστως να κινητοποιήσω την ιστορική και κοινωνική σας συνείδηση, όπως αρμόζει σε υπεύθυνους και ευσυνείδητους πολίτες που μπορούν να οραματίζονται την αναγέννηση σε καιρούς απαξίωσης και πτώσης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV