Τελευταία Νέα

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

Άρθρα

Login Form

Λίγο πριν φτάσουμε στη Σπάρτη, στρίβουμε δεξιά του Ευρώτα και ακολουθούμε το δρόμο Σπάρτη –Μεγαλόπολη. Μετά τη Βορδόνια αρχίζουν να ξεπροβάλουν με τη σειρά ένα-ένα τα χωριά της Πάνω Ρίζας, που απαγκιάζουν στους πρόποδες του Ταϋγέτου αγναντεύοντας την κοιλάδα του Ευρώτα. Περνάμε τις πηγές του Κάρδαρη και πριν φτάσουμε στο Καστρί, στρίβουμε δεξιά και κατηφορίζουμε για τα Σερβέικα. Από την Καστανιά χρειαστήκαμε λιγότερο από δέκα λεπτά για να φθάσουμε εκεί. Είναι ένα χωριό που απλώνεται κατά μήκος σε δύο μαχαλάδες, όπως μας λέει ο Δημήτρης Λάζαρης.

Ο Πάνω Μαχαλάς είναι ξερικός και ο Κάτω Μαχαλάς είναι ποτιστικός. Τον πρώτο άνθρωπο που συναντήσαμε ήταν ο Χαράλαμπος Σαμπανίδης. Καθόταν στον ήλιο με συντροφιά τις γάτες του. Ο Θοδωρής Αλαφόγιαννης μας περίμενε στον περίβολο του Αγίου Νικολάου, που ήταν παλιά Ενοριακός Ναός του οικισμού και τον λειτουργούσε το Μοναστήρι. Περάσαμε στο εσωτερικό του Ναού και θαυμάσαμε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον Παντοκράτορα ζωγραφισμένο σε μουσαμά. Η εικόνα της Παναγίας αριστερά «Δέησις Γερασίμου, Ιερομονάχου Ιεράς Μονής Καστρίου» 1833. Το Ευαγγέλιο του Ναού τυπώθηκε στη Βενετία το 1887 «Εκ του Ελληνικού Τυπογραφείου Ο ΦΟΙΝΙΞ».

Το Αντιμνήσιο φέρει επιγραφή «εις Μονήν Βατοπεδίου» Μάρτιος 1765.

Στο εσωτερικό της εκκλησίας και αριστερά της εισόδου υπάρχει Γυναικωνίτης, κλειστός σήμερα.

Βγαίνουμε από το ναό και αγναντεύουμε κάτω την κοιλάδα και απέναντι τον Πάρνωνα. Η θέα είναι καταπληκτική.

Στο πίσω μέρος του Αγίου Νικολάου βρίσκεται «ο κήπος της φθοράς», το Κοιμητήρι του χωριού…

Ανεβαίνοντας στον Πάνω Μαχαλά ο Θοδωρής μας έδειξε το χώρο ενός παλιού ελαιοτριβείου. Δύο ελαιοτριβεία είχε κάποτε το χωριό, όταν έσφυζε από ζωή. Ο Δημήτρης Λάζαρης θυμάται ότι μέχρι το 1955 υπήρχε μαγαζί – παντοπωλείο και με σχολικά είδη, επίσης κάνει λόγο και για δύο κεραμιδοκάμινα, που λειτουργούσαν στο χωριό. Ο Κώστας Γερμανός μας λέει ότι μπροστά στο πατρικό τους σπίτι υπήρχε επί Τουρκοκρατίας Κρυφό Σχολειό, σύμφωνα με μαρτυρίες των παππούδων του. Μάλιστα είχε ακούσει ότι εκεί κοντά υπήρχε κι ένα σφοντάμι, όπου κρύβονταν τα παιδιά, όταν κινδύνευαν. Στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται μαρμάρινη λάρνακα, που μέσα της θάφτηκε κατά την παράδοση ο Άγιος Θεόκλητος.

Φεύγοντας από το χωριό συναντάμε τον Κώστα Γενοβέζο έξω από το σπίτι του και μας καλεί μέσα. Εκεί είναι η μητέρα του, η κυρία Σταθούλα, με τα δύο χαριτωμένα εγγονάκια της, ανιψάκια του Κώστα. Μας κέρασαν και με προθυμία μίλησαν μαζί μας για το χωριό και τις τύχες των ανθρώπων του. Ο Κώστας είναι κτηνοτρόφος κυρίως. «Η γεωργία έχει παρακμάσει. Δεν υπάρχει καμιά προοπτική». Τα σπίτια στα Σερβέικα έχουν αδειάσει. Οι άνθρωποι έφυγαν για την Αμερική, την Αυστραλία και τον Καναδά. Άλλοι ζουν και εργάζονται στη Σπάρτη και δίνουν το «παρών» σε κάθε θρησκευτική τελετή και κοινωνική εκδήλωση. Κορυφαίες εκδηλώσεις είναι η γιορτή της Ανακομιδής των λειψάνων Θεοδώρου του Στρατηλάτη στις 8 Ιουνίου και η γιορτή του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου.

Ελένη Βλαχογιάννη-Βαρβάρα Κεμερίδου

Πρόσφατα άρθρα

Τεράστια ήταν η διαφήμιση του χωριού μας μέσω της προβολής του τελευταίου επεισοδίου της σειράς master-shef που είχε γυριστεί στη Γέφυρα. Μέχρι την ώρα που γρόφονται αυτές οι γραμμές (Πέμπτη μεσημέρι της12ης Απριλίου) το βίντεο που έχει ανεβάσει η παραγωγή του τηλεοπτικού σταθμού Star στο Youtube είχε 205.255 προβολές. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στο παρακάτω βίντεο

Tο Σάββατο 25 Νοεμβρίου, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, έγινε στον Άγιο Μάμα η θεσμοθετημένη Γιορτή της Μπουκουβάλας για την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Ο θαυμάσιος καιρός συνετέλεσε στην αθρόα προσέλευση επισκεπτών παρά τις δυσκολίες από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Όλοι οι Λογκανικιώτες και Αλευρίτες πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι γατί σήμερα "γεννήθηκε" ένα ταλέντο.
Είναι ο Παναγιώτης Βούλγαρης με καταγωγή από τα δύο αυτά χωριά. Ο Πατέρας του, Βασίλης Βούλγαρης (δεν είναι πια μαζί μας) από την Αλευρού και η Μάννα του Ρίνα Ιατρού-Βούλγαρη από τον Λογκανίκο. Ο Παναγιώτης τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βερολίνο της Γερμανίας.

Χρόνο με το χρόνο οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα αυξάνονται. Όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη από τη δική μας εθελοντική προσφορά, για να μπορέσουν να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή. Ανάμεσά τους τραυματίες και πολυτραυματίες τροχαίων ατυχημάτων που αυξάνουν τη ζήτηση για αίμα, περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών και οργάνων που απαιτούν μεγάλες ποσότητες αίματος και προϊόντων του, ασθενείς με αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα, έγκυες με επιπλοκές κατά τον τοκετό και πάσχοντες από Θαλασσαιμία (Μεσογειακή Αναιμία). Άνθρωποι κάθε φυλής, χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας…

Το «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» η κορυφαία αυτή διοργάνωση του αγώνα δρόμου Αθήνα- Σπάρτη των 247 χιλιομέτρων πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία. Αποκλειστικός χορηγός στην διοργάνωση ήταν και φέτος το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Στον αγώνα δρόμου υπεραποστάσεων συμμετείχαν 337 αθλητές –τριες από 35 χώρες. Πρώτος τερμάτισε ο Πορτογάλος Ζοάο Ολιβέιρα με χρόνο 23 ώρες 29’ και 08’’ και από Ελληνικής πλευράς ο δρομέας Στέργιος Αναστασιάδης με χρόνο 27 ώρες 44’ και 10’’.

Η Πνευματική Εστία Σπάρτης και το Σωματείο «Οι Φίλοι του Αμυκλαίου» διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Γιαννακάκη, με θέμα «Λακωνίας Τόπος» Τα έργα του Λάκωνα Γιώργου Γιαννακάκη έχουν έντονες επιρροές από τα προσωπικά του βιώματα και απεικονίζουν με ρεαλισμό και αμεσότητα τοπία, ανθρώπους και μνήμες του τόπου μας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα "Αλέξανδρος Κουρής" στο κτίριο της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 και Χαμαρέτου) το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 7:00 μ.μ.

Εγγραφείτε στο NewsLetter για άμεση και έγκυρη πληροφόρηση για τα νέα της κοινότητάς μας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Ειδήσεις, powered by iNews

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV